Fiskalni modulAko ste u grupi korisnika koji s fiskalizacijom moraju krenuti najkasnije od 01.04.2013. podsjećamo Vas da ste već trebali podnijeti zahtjev za certifikat FINA-e.

Detaljne upute za podnošenje zahtjeva i preuzimanje certifikata od FINA-e možete pročitati ovdje .


Postupak unosa podataka za ispravan rad fiskalnog modula:

Bitno je znati da, ako ste obveznik koji s fiskalizacijom započinje od 01.04.2013., unos podataka za ispravan rad fiskalnog modula morate proći do 31.03.2013.

Unos podataka radi se na jednom radnom mjestu (bilo kojem) unutar jedne ljekarničke jedinice, pokretanjem opcije:

Postavke->Fiskalizacija...

Provjera certifikata:
Sve ljekarne koje imaju centralni sustav ( sustav za centralno upravljanje šiframa ) preskaču ovaj korak, jer će programsko rješenje automatikom certifikat distribuirati iz centrale.

Nakon što pokrenete opciju    Postavke->Fiskalizacija...     otvora se prozor koji prikazuje status certifikata (slika dolje).

cert1.JPG

Ako se pojavi tekst (kao na slici) Podaci o certifikatu su učitani  kliknite na Registracija poslovnog prostora

Nakon što se kliknuli na registraciju poslovnog prostora otvorit će se prozor za unos podataka (slika dolje):

cert2.JPG

Unesite tražene podatke.

OIB je OIB vaše ustanove
Oznaka poslovnog prostoja je broj ljekarničke jedinice u sustavu (filijala),
Radno vrijeme, upišite radno vrijeme
Datum početka primjene podataka za poslovni prostor, mora biti manji ili jednak datumu početka fiskalizacije
Ulica, Kućni broj,Kućni broj dodatak (ukoliko postoji), Broj pošte, Naselje i Općina, upišete za Vašu ljekarničku jedinicu

i kliklinte na Registriraj u CIS-u

Kada ste unijeli podatke o certifikatu i registrirali poslovni prostor u CIS-u, trebate unijeti datum početka fiskalizacije, odnosno datum od kojeg će se računi fiskalizirati, kliknite na Početak fiskalizacije i kada se otvori prozor (slika dolje) upišite (potvrdite) datum početka fiskalizacije.Ukoliko bude dostupan produkcijski server CIS-a prije 01.01.2013 to ćemo i objaviti na našim internet stranicama, tada je moguće upisati i datum fiskalizacije manji od 01.01.2013 ukoliko želite koji dan prije nove godine "isprobati" fiskalni modul.

cert3.JPG

i kliknite na Zapamti

Za razliku od registracije poslovnog prostora koja se radi jednom za cijelu ljekarnu, provjeru preduvjeta (klikom na istoimeni gumb na gornjoj slici) je poželjno napraviti na svim radnim stanicama (blagajnama) na kojima će se izdavati računi, ukoliko želimo bili sigurni da će svaka radna stanica zaista moći fiskalizirati izdane račune. Korak provjere preduvjeta nije nužan, ali je koristan.

Nakon što ste uspješno prošli učitavanje certifikata, registrirali poslovni prostor u CIS-u i odredili (upisali) datum početka fiskalizacije, potrebno je u opciji:

   Matični podaci->Odgovorne osobe

upisati OIB svake odgovorne osobe koja će izdavati račune (raditi na blagajni). OIB se unosi tako da se pozicionirate na podatke odgovorne osobe, kliknete na Enter Promijeni i u polje OIB upišete OIB odgovorne osobe (slika dolje):

OIB.JPG

Upisom OIB-a svih odgovornih osoba završen je postupak aktiviranja fiskalnog modula i program će na upisani datum početka fiskalizacije započeti s fiskalizacijom računa.

 

Kako prepoznati fiskalni od nefiskalnog računa:

Da se računi uredno fiskaliziraju prepoznat ćete po novom obliku ispisa računa. Svaki fiskalni račun će na ispisu sadržavati podatke JIR (Jedinstveni Identifikator Računa), Zaštitni kod i ŠIfru odgovorne osobe koja je račun izdala, a broj računa će biti ispisan po formatu: broj računa-broj poslovnog prostora (ljekarne)-broj blagajne na kojoj je račun izdan. Prema navedenom, prvi račun koji se izda u novoj godini na blagajni 1, nosit će oznaku: 1-01-1 (pretpostavimo da se radi o poslovnoj jedinici 01).